top of page

Casa Batlló - Barcelona, Catalonia, Spania

În continuarea articolului trecut, în care v-am vorbit despre Park Güell și arhitectul Antoni Gaudí, revin cu o nouă poveste a unei alte destinații turistice pe care am avut plăcerea de a o vizita. Astăzi m-am decis să vă prezint, printr-o poveste și poze, Casa Batlló.

Pentru necunoscători de limba spaniolă (asemeni mie): nu se pronunță Batlo, da... Se pronunță Baió, cu accent pe o, ca și cum te uită Dumnăzău rostind o-ul, de parcă nu se mai termină. Cam așa: Baiooo. Acum că ne-am lămurit, putem să continuăm.

Casa Batlló sau „Casa oaselor”, cum i se mai spune, are înfățișarea de astăzi de peste o sută de ani, dar nu așa a arătat în proiectul inițial. Ei bine, să încep povestea de pe timpul când ea nici nu exista.

La începutul secolului XIX Bulevardul Passeig de Gràcia unea Barcelona de Gràcia, care era un oraș separat pe atunci. În urma unui proiect de urbanizare, începând cu anul 1827, bulevardul măsura 42 metri lățime și servea aristrocraților expunerea abilităților de călărie și etalarea căruțelor scumpe. Acesta a devenit coloana vertebrală a orașului și ușor, ușor familie bogate și influente au început să-și construiască locuințe în apropierea ei.

În imaginea de mai jos este ilustrat Bulevardul Passeig de Gràcia din secolul XX.

Una dintre locuințe a aparținut lui Lluís Sala Sánchez și a fost construită în anul 1877 de către Emilio Sala Cortés, unul dintre profesorii lui Antoni Gaudí, arhitectul care urma să schimbe cu totul acest proiect. V-ați prins? Este vorba despre casa aceasta, doar că nu se numea ca-n titlu. Casa avea subsol, parter, patru etaje și o grădină în spate.

Designul inițial făcea ca vânzarea casei să fie aproape imposibilă, dar poziționarea ei era ceva ce nu putea fi trecut cu vederea, aceasta aflându-se în centrul faimosului bulevard.

În fotografia de mai jos, casa în cauză, este cea din dreapta. Știu că nu este prea clară, dar pozele din acea perioadă sunt greu de găsit. Din păcate tehnologia din acele timpuri nu permitea fotografierea continuă de care ne putem bucura astăzi.

În anul 1903 casa a fost cumpărată de domnul Josep Batlló y Casanovas, un om de afaceri care deținea câteva fabrici de textile în Barcelona. Din dorința de a-i face casei o înfățișare aparte l-a ales ca arhitect pe Antoni Gaudí care să se ocupe de acest plan îndrăzneț. Josep Batlló i-a acordat toată încrederea lui Gaudí și mână liberă de a face ceva excentric, un design care să nu poată trece neobservat.

foto: Familia Batlló

foto: Antoni Gaudí

În fotografia de mai jos este surprinsă casa încă din timpul renovării.

După renovare, casa a devenit o adevărată operă de artă și arăta, și încă mai arată, asemeni acestei imagini.

Undeva în anii 1950 casa nu a mai aparținut familiei Batlló, aceasta trecând prin posesia mai multor proprietari, până-n anul 1990 când familia Bernat a preluat proprietatea și a restaurat casa deschizând-o ulterior vizitelor publice. Astăzi, Casa Batlló face parte din Patrimoniului Mondial UNESCO fiind una dintre cele mai vizitate puncte turistice din Barcelona.

Acum că am reușit să vă fac o privire de ansamblu a istoriei acestei clădiri, trecem și la pozele pe care am reușit să le fac în timpul vizitei mele. Pentru a vedea fotografiile în mărimea originală va fi nevoie să dați click pe o poză glisând ulterior în dreapta sau în stânga.

Dacă a fost ceva care m-a impresionat, în afara arhitecturii clădirii, este faptul că o mare parte din camere erau golite de mobilă și trebuia să te folosești de un dispozitiv (pe post de ghid video) pentru a asculta istoria casei și vedea cum arăta aceasta în perioada în care familia Batlló o deținea.

Înainte să închei, vă las link-ul site-ului oficial al Casei Batlló pentru cazul în care sunteți dornici să treceți în vizită și aveți nevoie de mai multe informații referitoare la orar, prețuri etc.

Dacă nu aveți cum ajunge și totuși sunteți interesați de a face un TUR VIRTUAL trebuie doar să dați click pe cuvintele scrise cu majuscule.

Mulțumesc că ați reușit să ajungeți până la sfârșitul articolului, cu toate că a fost unul „stufos” față de celelalte de pe blog!

Vă pup și vă îmbrățișez cu drag!

bottom of page